Bygg musikkstudio hjemme


Tro det eller ei, det trenger ikke være så altfor vanskelig eller kostbart å lage sitt eget musikkstudio. Med ditt eget studio kan du produsere musikk hjemmefra, og la andre spille inn låtene sine hos deg. Du kan spille inn din egen musikk akkurat når det passer deg – du slipper å betale i dyre dommer per time på å leie studio. Når avgjørelsen er fattet og du går inn for å skaffe deg studio hjemme, hva er så neste steg?

Akustikk, isolering og utstyr

Først må du lage plass til studioet. Rommet du går for, må så optimaliseres, slik at du kan skape den best mulige akustikken og lydkvaliteten. Møbler fungerer som reflektorer og absorbenter, og hvordan de plasseres påvirker akustikken i rommet. Flytt møbler inn i rommet slik at lyden som produseres vil sprette av den. Hyller og bilder på veggene er også en idé. Husk også på at desto større rommet er, desto bedre er det.

Lydisolering er et annet nøkkelord når det kommer til musikkstudio. Lyden som produseres skal tross alt holdes innenfor studioets vegger. For å få til god isolering kan du for eksempel heve gulvet eller legge inn tepper. På veggene er skumpanel med eggprofil en klassiker, og disse kan du få kjøpt billig. Etter at rommet er ferdig isolert, gjelder det å få forseglet det. Finn ut om det er eventuelle hull eller sprekker i gulv og vegger, og forsegle eventuelle ventilluker.

Så gjelder det å skaffe seg produksjonsutstyret. Du vet selv hvilke instrumenter du ønsker deg, og skal du spille inn for andre har de gjerne med eget utstyr. Høyttalere, mikrofoner, kontrollere, datamaskiner, miksere, hodetelefoner, forsterkere og synthesizere er alle som regel essensielle. Det samme gjelder diverse tilbehør som kabler, stativer, bagger, etc. Et ferdiggjort musikkrom blir fort et hobbyrom du aldri vil gå lei av å være i!