Hva gjør en musikkprodusent?


En musikkprodusent kjenner til hele prosessen i musikkproduksjon, fra skriving av låter til miksing av lyd. I dag vil dessuten en musikkprodusent ofte fungere som veileder og arrangør, i tillegg til at de involverer seg i låtvalg for artistene de arbeider for. Drømmer du om en dag å bli musikkprodusent, er det viktig at du kjenner godt til komposisjon og lydteori. Det kan dessuten godt hende du vil stå for komponering, innspilling, arrangering og fremføring av låtmateriale, særlig dersom du jobber med elektronisk musikk.

Det er viktig for en musikkprodusent å kjenne til det internasjonale musikkmarkedet, slik at de rette stegene for å lykkes kan tas. Som musikkprodusent er du selvfølgelig mer enn gjennomsnittlig interessert i musikk, og har et ønske om å være med å produsere ny musikk. Det er viktig at musikkprodusenter behersker både det å jobbe selvstendig, samt å være en del av et lag. I tillegg er det viktig å være godt kjent med IKT.

Hvor jobber musikkprodusenten?

Det er vanlig at musikkprodusenter jobber i plateselskap, platestudio, orkestre, musikkforlag, utdanningsinstitusjoner eller for seg selv. Du kan for eksempel jobbe som låtskriver, produsent, artist- og repertoarutvikler, lydtekniker eller lyddesigner, for å nevne noen vanlige stillinger. Det er heller ikke uvanlig at musikkprodusenter jobber som kunstnerisk ledere for festivaler, festspill eller turneer. I noen tilfeller vil stillinger være prosjektbaserte, i andre tilfeller faste.

Den rette kompetansen kan du få gjennom ulike studier, på videregående skoler, høgskoler og folkehøgskoler. Skaffer du deg en bachelorgrad i musikkproduksjon, har du opparbeidet deg kompetanse til ulike stillinger innen musikkbransjen. Å kunne leve av å drive med musikk er en drøm for svært mange, og drømmen er absolutt oppnåelig for de med stor musikalsk interesse og ukuelig stå-på-vilje. Musikkmarkedet er i stor vekst, og norsk musikk har blitt en stor og nødvendig eksportvare.