Stargate


Det norske låtskriver- og musikkproduksjonselskapet Stargate Studios har stått bak en rekke musikalske produksjoner som har endt opp med å toppe Billboard Hot 100-listen. Stargate har jobbet med både norske og utenlandske artister, og produsert hitlåter for flere. I 2006 gjorde de suksess med Beyoncés «Irreplaceable», som umiddelbart ble en listetopper. Tre år senere vant Stargate en Grammy Award for Ne-Yos «Miss Independent». Et år senere toppet de Billboard-listen med Rihannas «Rude Boy».

Teamet bak Stargate har alltid vært store tilhengere av Michael Jackson. De rakk å møte ham i 2007, og det bla laget planer om å produsere låter for popkongen. Dette ble det dessverre aldri noe av, ettersom Jackson døde i 2009. Likevel skulle Stargate etter hvert få overta platestudioet Michael Jackson og Quincy Jones brukte under produksjonen av «Thriller», som skulle bli verdens mestselgende album. Dette studioet kalte Jackson «The lucky room», og Stargate har i ettertid produsert flere topplåter her.

Banet vei for norske artister

De fleste husker vel fremdeles Ylvis’ landeplage «The Fox», som ble en global hit. Denne var det Stargate som produserte, etter at de folkekjære Ylvis-brødrene spurte dem om de kunne produsere en låt for dem. Dette viste seg å være et ekstremt klokt valg. Den merkelige men fengende låten om revelyder ga Ylvis 15 minutter med global berømmelse, og det var en stund snakk om at de to bergenserne skulle få sitt eget show i Los Angeles. Dette takket de nei til, men det er interessant å merke seg hvor mange dører som åpnet seg for dem som følge av samarbeidet med Stargate.

Stargate har sitt opphav i Trondheim, og de har mottatt mange priser for arbeidet de har gjort. I 2008 ble de kåret til «Hitmakers of the Year» av Rolling Stone Magazine, og de har i tillegg vunnet flere Spellemannpriser.