Tips til låtskriving


Mange går på høyskoler for å lære seg å bli bedre låtskrivere, men det er på ingen måte et krav. En person med et genuint musikalsk talent som dessuten har noe å skrive om, vil klare seg som selvlært. Det finnes ingen formelle regler for hvordan sanger skal skrives, men det gjelder jo å ha et øre for hva som funker og ikke. I tillegg bør du ha noe på hjertet, enten du vil nå ut til et publikum eller få utløp for egne følelser.

En autentisk låttekst bør beskrive noe du kjenner til. Artister bruker egne erfaringer og følelser for å uttrykke, og det er dette det blir kunst av. Det er vanskelig å beskrive følelser du ikke egentlig har kjent på, så det kan du med fordel holde deg unna. Under utarbeidelsen av teksten bør du unngå nødrim. Du fremstår lite autentisk om du ikke klarer finne et ordentlig rimord. Om nødvendig bør du bytte ut ordet som skal rimes.

Gjør det emosjonelt

Skal du lage en fengende låt kan du godt spare på kruttet før du kommer til refrenget. Det er her du bruker dine beste melodilinjer, og versene bygger du opp rundt. Ikke sløs bort de beste linjene i verset. En god låt bygges gradvis oppover. Gi dessuten låten gjerne en tittel som er unik og skaper nysgjerrighet. Den kan godt si noe om hva låten handler om. Målet er at den skal skille seg ut på en spilleliste. Det er tross alt knalltøff kamp om å bli lagt markedet til i dagens musikkmarked.

Musikk er først og fremst følelser, og det er særlig i tunge stunder vi tyr til musikken for å få trøst. La låtene dine bære preg av det emosjonelle, slik at du selv blir fornøyd og andre også vil falle for det du har skapt. Husk at det vi har nevnt simpelthen er retningslinjer. Det finnes alltid unntak for de uskrevne regler for låtskriving.